Slow Cooking deel 1

Indien je heerlijke maaltijden wilt bereiden met een minimum aan moeite is slow cooking een fantastische manier om jezelf te verwennen met overheerlijk eten. Een paar weetjes en wat voorbereiding zijn wel nodig om er een smakelijke happening van te kunnen maken. Bij de slow cooking methode kun je bijvoorbeeld grotere stukken vlees gebruiken en ze transformeren in een heerlijk, mals en sappig onderdeel van de maaltijd. Ondanks dat langzaam bereide maaltijden doorgaans langere kooktijd nodig hebben, hebben ze aanzienlijk minder voorbereidingstijd nodig. Je kunt alles gewoon op zijn beloop laten en iets anders gaan doen terwijl je maaltijd vanzelf wordt klaargemaakt.
Je kunt er dan zeker van zijn dat je elke keer een mals en sappig resultaat hebt. Bovendien heb je heel wat minder af te wassen als je vlees, groenten en saus samen in een pan laat koken.

Er zijn heel wat slow cooking manieren. Zo kun je alles laten sudderen in een soeppan of  zet het in een casserole in je oven of je gebruikt speciaal ontworpen slow cooking materiaal zoals een elektrische slow cooker of een ouderwetse hogedrukpan zoals mijn  Hongaarse oma reeds 50 jaar geleden gebruikte. Als je er eenmaal wat handigheid in krijgt kun je veel interessante recepten vinden en verrassende gerechten tevoorschijn toveren.

Behalve dat je de basale kookplaat methode kunt gebruiken, vindt je veel andere manieren beschreven in de verschillende recepten. Door ervaring zul je jouw favoriete manier ontdekken en kun je aan de slag.

Hoewel het basisprincipe van slow cooking- het combineren van vlees, groente, vloeistof en kruiden in één pan- hetzelfde blijft, variëren  de kookmethodes en kooktijden aanzienlijk- afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt.  Laten we hier iets uitgebreider bij stil staan door te beginnen met…….

De Soeppan

Een soeppan is een grote pan met twee handvatten en een deksel. Hij is doorgaans gemaakt van staal of aluminium. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar en ze verschillen in capaciteit waarbij de grotere pannen vaak hoger zijn dan dat ze breed zijn. Een soeppan is gemaakt voor het bereiden van grotere hoeveelheden en door de directe hitte van de kookplaat is de warmte heel makkelijk aan te passen. Als het eten eenmaal klaar is kun je het scheiden van het vocht en weer verhitten waardoor de saus verdikt vóór het opdienen. Omdat je in een soeppan grotere hoeveelheden kunt bereiden kun je het eten invriezen en gebruiken op dagen dat je geen tijd of zin hebt om te koken.  Gebruik een goede soeppan met een dikkere  bodem van goede kwaliteit opdat je het vlees kunt bruinen voordat je de andere ingrediënten toevoegd. Bovendien verkleint het de kans dat het eten vastkoekt aan de bodem tijdens het koken.

De Casserole

Een casserole is een diepe ovenschotel met 2 handvatten en een perfect passend deksel.  De schotel is gemaakt van glas, keramiek, aardewerk of elk ander hittebestendig materiaal.  Om een casserole te maken moet het vlees op een kookplaat bruin gebakken zijn  voordat het samen met groenten, vocht en kruiden(zout en peper) in de oven geplaatst  word. Plaats de schotel in de oven en laat het langzaam garen totdat het vlees mals is.

Een goede reden om een ovenschotel te gebruiken is dat de indirecte ovenwarmte rond de schotel circuleert in tegenstelling tot het verhittende effect dat een kookplaat op de bodem van een pan heeft. De ingrediënten zullen in een ovenschotel dus minder snel kunnen verbranden.